konference Svět podle Heroine - přijďte se inspirovat, tříbit si názory a taky se bavit

Potrat jen po ponižující konzultaci a třech dnech přemýšlení. Proč je v Německu interrupce protiprávní

20. květen 2024

Jakým procesem by žena měla projít, než jí bude umožněno ukončit nechtěné těhotenství? V Německu se diskutuje o novém zákonu, který by měl interrupce usnadnit. Expertní komise vlády je pro, ale úplná shoda v zemi nepanuje.

Dle zkušeností žen, které jsem četla na internetu, je poradenská schůzka nesmyslnou formalitou, kterou žena musí absolvovat, aby dostala potvrzení, že ji absolvovala. Foto: Shutterstock

Žijete v Německu a neplánovaně otěhotníte. V západní Evropě v 21. století by se dalo očekávat, že pokud si dítě nechcete nechat, objednáte se ke svému gynekologovi a následně si necháte provést interrupci. Nejlidnatější evropská země má ale už desítky let nastavené složitější procedury. Před koncem dvanáctého týdne těhotenství musí žena podstoupit pohovor s lékařem a na zákrok si pak musí počkat tři dny. Proč? Opatření má vést k tomu, aby těhotná důkladně zvážila všechny možnosti a uvědomila si medicínská i morální rizika potratu. To ale není vše: ještě před dvěma lety v Německu platil zákon, který zakazoval reklamu na umělé přerušení těhotenství, takže se lékaři obávali na svých webových stránkách vůbec zmínit, že se interrupcemi zabývají. Obava ze stíhání je v německých lékařích a lékařkách natolik zakořeněná, že mnozí ani teď zákrok nenabízejí.

Poradenství, které musí žena absolvovat před interrupcí, je navíc podle kritiků současných zákonů často pouhou formalitou, protože neexistují žádná kritéria, která by určovala, jak má takový pohovor probíhat a co má při něm zaznít. Na německých diskusních fórech jsou tisíce stížností, že se těhotné nedozvěděly nic například o konkrétních možnostech, jak by se dalo neočekávané mateřství finančně zvládnout. Ženy proto tuto praxi kritizují jako ponižující a zbytečnou, píše Tereza Semotamová ve svém textu pro web Heroine.cz.

Sociální demokraté a další strany současné vládní koalice usilují nyní o to, aby se přístup k interrupcím změnil a bylo je možné provádět bez průtahů na přání ženy, tak jak je to možné (a ústavně zakotvené) například v sousední Francii. Jenže návrh, jak se dalo očekávat, rozhořčil zástupce vlivných křesťansky orientovaných politických stran i samotnou církev. Jak se vůbec stalo, že jsou potraty v Německu tak tabuizované a citlivé téma? Jaké argumenty používají odpůrci nové legislativy a jakým dalším omezením v oblasti reprodukčního zdraví ženy žijící v Německu čelí, se můžete dočíst zde.

Popup se zavře za 8s