konference Svět podle Heroine - přijďte se inspirovat, tříbit si názory a taky se bavit

Kdo by nechtěl být stále mladý? Zatímco v běžném životě většina lidí nakonec pochopí, že stáří se nevyhýbá nikomu, Hollywood je svět sám o sobě. Věk v něm má být pouhým číslem, které se nijak nepropisuje do vzhledu těla ani tváře. To už se ale nedá říct o hlavní postavě filmu Substance, televizní cvičitelce Elizabeth Sparkle, kterou ztělesnila šedesátnice Demi Moore. Ta je na začátku filmu vyhozena ze svého pořadu, protože přestává splňovat ideál „nestárnoucí“ nebo aspoň „skvěle stárnoucí“ ženy a začíná prostě vypadat na svůj věk. Vzápětí ale dostává nabídku, aby vyzkoušela Substanci – tajemnou experimentální kúru, o které se ví jen to, že každému změní život.

„Základem příběhu je pohádkové schéma o kouzelném lektvaru, jehož užívání má přísné principy a po jejich porušení následuje trest shůry. Film sice většinu informací uchovává v záměrném mysteriu (kdo Substanci vyrábí, co z toho má, kolik lidí ji užívá a podobně), ale z druhé strany je až detailně technický a názorný v tom, jak se Substance užívá a co jsou její efekty,“ píše Kamil Fila ve své recenzi pro Heroine.cz. Elizabeth získává nové, mladší já, které si říká Sue, a znovu se stává hvězdou s lukrativním kontraktem na nový pořad. Jak už to ale i v pohádkách bývá, nic není zadarmo a za všechno se platí, i když to tak zpočátku nevypadá. Během 140 minut trvání snímku si divák tuto starou pravdu ověří mnohokrát.

„Každou zhruba půlhodinu je film šílenější a odpornější. Poslední segment už je vyloženě pro otrlé diváky a divačky, kteří vítají, že brutalita a hnus nemají být monotónní, ale vynalézavé a excesivní. Snímek je natolik přestřelený, že plně počítá s tím, že se u něj lidé nebudou ani tak bát, jako spíš smát nebo zvracet, a to buď střídavě, nebo dohromady,“ slibuje recenze Kamila Fily na webu Heroine.cz. Na druhou stranu se ale Substanci nevyhnuly ani různé nelogičnosti. Svět, ve kterém se znovuzrozená Elizabeth alias Sue pohybuje, se totiž podobá víc 80. a 90. letům, kdy světu uhranula Jane Fonda a její aerobik, než realitě dnešních fitfluencerů ze sociálních sítí. Je to problém? Podle hodnocení diváků na webu Rotten Tomatoes nikoliv, snímek tam má více než 90 procent pozitivních recenzí. Celou recenzi Kamila Fily si můžete přečíst na webu Heroine.

Popup se zavře za 8s