konference Svět podle Heroine - přijďte se inspirovat, tříbit si názory a taky se bavit

Bez násilí, bez traumatu a s respektem. Jak si vybrat, kde porodit, a nezbláznit se

08. srpen 2024

Porod je zážitek, který si nejspíš budete pamatovat celý život. Důvodem však bohužel nemusí být jen smršť emocí způsobená pohledem na čerstvě narozené miminko, ale také zkušenost s porodnickým násilím či zanedbáním péče. Jak si vybrat porodnici, aby bylo riziko špatného porodu co možná nejmenší?

Na co se zaměřit při výběru porodnice a která zařízení v Česku patří mezi ta nejlepší? Poradíme.Foto: Shutterstock

Rodíme jen jednou, maximálně několikrát v životě. To, jaké zážitky si z porodu odneseme, tak má obrovský vliv na naši psychiku i naše fyzické zdraví. Samozřejmě – proces, jako je porod, do detailu nenaplánujete nikdy. Proměnných je totiž celá řada: ve skvělé nemocnici lze narazit na nepříjemný personál a z bezproblémového porodu se může rychle stát komplikovaný. Přesto, nebo možná právě proto, ale stojí za to si předem ujasnit, co je pro nás u porodu skutečně důležité, a porodnici vybírat obezřetně. V Česku funguje řada pokrokových a respektujících zařízení. Zdaleka ne všude je ale situace úplně růžová.

Základem je vědět, jaký porod vlastně chceme, píše pro web Heroine.cz Milena Jeřábková. S tím pomůže zejména absolvování předporodního kurzu, který vám pomůže si ujasnit některé otázky a zjistit, jak to vůbec celé funguje. Stejně důležité je pak zamyslet se, koho u porodu vlastně chceme mít. To totiž může celou zkušenost významně proměnit. Při hledání samotné porodnice pak hraje klíčovou roli respekt a odbornost tamního personálu. I když mají zdravotníci a zdravotnice velké zkušenosti, pořád jste to vy, kdo porod prožívá – a v porodnici by to měli mít stále na paměti.

Jde předejít hrozbě porodnického násilí? Jaké konkrétní postupy a jevy v jednotlivých zařízeních vás upozorní na to, že jde o skutečně dobrou porodnici? A která zařízení patří v Česku k těm nejlépe hodnoceným? Přečtěte si celý návod krok za krokem na webu Heroine.cz.


Časopis Heroine

Heroine: Předplatné webu na rok

  • Neomezený přístup ke všem textům na webu
  • Čtení bez reklam (jak na PC, tak v mobilu)
  • Nákupem podpoříte redakci Heroine
1290
Časopis Heroine

Heroine: Předplatné webu na měsíc

  • Neomezený přístup ke všem textům na webu
  • Čtení bez reklam (jak na PC, tak v mobilu)
  • Nákupem podpoříte redakci Heroine
129
Popup se zavře za 8s