nové číslo Heroine právě v prodeji

Zpříjemněte si sychravé počasí nápojem z podzimních surovin

18. červenec 2022

Sychravé počasí pomalu přichází a s ním i doba teplých nápojů. Nejlepší volbou je teplý nápoj, který nás zahřeje a je plný vitamínů. A pokud si suroviny na tento nápoj vypěstujeme nebo natrháme při procházce, je to pro naše tělo i duši o to přínosnější. Tak si udělejte chvilku čas a dopřejte si relax se šálkem, dekou a třeba knihou nebo hudbou.

Foto: Zdroj: Pixabay.com

Teplé ovocné nápoje

Vhodnými ingrediencemi pro podzimní lahodný nápoj je například plod šípku, jablko, hruška, jeřabina, zázvor či dokonce dýně nebo žaludy. Z jablek a hrušek můžete vykouzlit teplé nápoje ochucené například skořicí, badyánem nebo hřebíčkem a slazené medem. Postup je jednoduchý - z jablek nebo hrušek odstraňte jádra a oloupejte slupku. Dejte do hrnce, přidejte koření a uvařte s vodou do změknutí. Na závěr odstraňte koření, rozmixujte a případně přidejte vodu nebo oslaďte. Tímto nápojem dopřejete svému tělu přísun vlákniny, vitamínů i minerálů. A pro dospělé konzumenty, můžete přidat i trochu rumu. Jablek a hrušek je teď na podzim v zahradách a v alejích všude hodně. Ale pokud přeci jen dáváte přednost kupovanému ovoci či ve vašem okolí neroste, klidně ho nakupte v obchodu nebo supermarketu. V tomto případě by vás mohly zajímat akční ceny v obchodech.

Čaje z podzimních bobulí nebo zázvoru

Šípek, jedlé jeřabiny a zázvor využíváme k přípravě čaje. Očištěné plody stačí zalít horkou vodou kolem 70 stupňů a nechat louhovat přibližně 15 minut. Čaj nezalévejte vařící vodou, která způsobuje ztrátu vitamínů. Jestliže po ruce nemáte tyto vlastnoručně natrhané plody, klidně je přidejte na seznam vašeho dalšího nákupu. Lze využít také služeb některé rozvážkové služby pro on-line nákupy potravin. A aby byl váš nákup co nejvýhodnější, podívejte se na obchody s odměnami na Tipli

Dýňové latté a žaludová káva

Lahodný a zároveň méně obvyklý nápoj tzv. dýňové latté si můžete připravit také z pečené dýně Hokkaido. Je to snadné, po upečení dýni rovněž rozmixujeme na hladké pyré a dáme do větší nádoby. Přidáme horké plnotučné mléko nebo rostlinný nápoj, koření Chai Masala, třtinový cukr a skořici a na závěr ozdobíme šlehačkou a strouhanou hořkou čokoládou. Dalším méně známým nápojem z podzimních plodů je takzvaná žaludová káva. Tento nápoj byl oblíbený už Slovany a má kromě lahodné chutě také vysoký obsah tříslovin a protizánětlivé účinky. Existuje dvě možnosti, jak si tento nápoj připravit: složitější varianta doporučuje zalití rozemletých a pražených žaludů horkou vodou, jednodušší verze radí zalít horkou vodou čerstvé žaludy. Káva se podle chuti může doplnit mlékem a dosladit.

Podzimní kousky, které vás zahřejí zvenčí

A pokud by vás podzimní nápoj přece jen dostatečně nezahřál a zatoužili byste po nějakém příjemném a hřejivé módním kousku, je tu pro vás třeba oblíbený e-shop Aboutyou. Váš krk totiž může potěšit nejen teplý nápoj, ale také příjemný šátek nebo šála. Dále má Aboutyou v sortimentu také velký výběr teplých a slušivých svetrů, šatů, termolegín nebo punčoch.

Popup se zavře za 8s