přečtěte si novou knihu Chci se ti podívat do očí

Bez kolagenu člověk chátrá. Jen vyvážená strava nestačí

07. srpen 2023
10 002

Vliv kolagenu na lidské tělo je obrovský. S věkem ale jeho přirozené množství v těle klesá. Češi se navíc kvůli tepelné úpravě jídel dramaticky připravují o jeho dostatek. „Není to náhoda, že jsou jako příklad dlouhověkosti dáváni Japonci, kteří často konzumují syrové ryby,“ říká Záviš Lacina, majitel společnosti Collalloc, která se zabývá prodejem kolagenu.

Foto: Collalloc

Proč jste si vybral k prodeji zrovna kolagen?

Nebo si kolagen vybral mě? Ne, vážně… když jsem se podrobněji seznámil s kolagenem a jeho vlastnostmi, totálně mě okouzlil. Vůbec jsem neměl představu o tom, jak naprosto zásadní pro lidské tělo a jeho fungování je. Podílí se na fungování prakticky celého organismu. Zajišťuje zdraví a správné fungování pojivové tkáně, kloubů, kůže, vlasů a nehtů. Má pozitivní vliv na pohybový, kardiovaskulární i trávicí systém. Když jsem pochopil důležitost jeho přítomnosti v těle a zjistil, jak malé povědomí o něm tehdy lidé v Česku měli, bylo rozhodnuto. Zaměřil jsem se na prodej kolagenu a hledal cesty, jak lidem nabídnout možnost doplnit si kolagen do svého těla tou nejefektivnější formou.

Jak vznikl název collalloc?

Vznikl z velice jednoduchého složení dvou slov, anglického collagen a českého lok (napít se). Collalok vypadal ale hrozně divně, tak mě napadlo otočit tu anglickou část coll a už to bylo. Vznikl navíc hezký palindrom, název se tedy čte stejně zepředu i zezadu.

Proč kolagen užívat? Nestačí zdravá a vyvážená strava?

Naše tělo vyrábí dostatek kolagenu jen do přibližně 25. roku života. Poté dochází k jeho postupnému úbytku a tělo vlivem jeho nedostatku stárne a chátrá. Zdravou a vyváženou stravou se dá ledacos vyřešit, v našich podmínkách je to ale složitější, protože většina jídel z našeho jídelníčku prochází tradiční tepelnou úpravou. Dramaticky se kvůli tomu připravujeme o příjem kolagenu ze stravy. Strava tak naši potřebu kolagenu dokáže vyřešit jen částečně. Ostatně ne náhodou jsou jako příklad dlouhověkosti dáváni Japonci, kteří konzumují ryby především syrové.

Kdo je Záviš Lacina

Rodák z Dačic. V minulosti budoval kariéru v korporátním světě a pracoval také pro Českou televizi. V posledních letech se ale zaměřil na zcela jinou profesní dráhu, aby mohl dělat něco, co ho naplňuje a dává mu smysl. Začal rozvíjet nové inovativní projekty v oblasti zdraví a krásy. Na trh uvedl například mořský kolagen Collalloc.

Jak se nedostatek kolagenu projevuje?

Patrné to je zejména v oblasti kosmetických změn – najednou přibývá vrásek, třepí se vlasy, lámou se nehty, na kůži se objevují pigmentové skvrny nebo jiné kazy. Příznaky úbytku kolagenu můžete ale sledovat i v oblasti zdraví, zejména v souvislosti s pohybovým aparátem se objevují obtíže, jako jsou bolesti kloubů, vazů, nepevnost šlach a unavené svaly. To jsou situace, kterým se díky kolagenu dá částečně předejít.

Prodáváte mořský kolagen. V čem se liší od jiných druhů?

Klasické zdroje kolagenu jako vepřové, hovězí nebo kuřecí maso mají obrovskou nevýhodu – jsou potenciálním zdrojem na člověka přenositelných nemocí. Z tohoto důvodu se musí před užitím tepelně upravovat. Jak my neodborně říkáme, „uvařit“. Jenomže vstřebatelnost takového kolagenu rázem klesá někam k 10 procentům a jeho účinnost je pak prachbídná. Produktů, které obsahují tyto typy kolagenu, tak potřebujete násobně větší denní dávky. U hovězího kolagenu navíc nastává i problém ekologický. Většina pochází z Brazílie, kde zvyšováním poptávky po kolagenu dochází ke kácení deštného pralesa.

Na druhou stranu mořský kolagen je z ryb, které žádné nemoci na člověka přenést nemohou. Náš kolagen je navíc z mořských ryb žijících ve volné přírodě, takže neobsahuje v konečném důsledku škodliviny ze stravy zvířat ani ryb žijících v sádkách. Rozdíl pak poznáte podobně, jako když takovou rybu máte na talíři. Na volně žijící rybě vylovené z moře si rozhodně pochutnáte jinak.

Za zmínku v této souvislosti stojí, že ryby nejsou pro náš kolagen loveny. Naopak, důsledně jej vyrábíme ze zbytků potravinářského průmyslu. Většinou jde o kůže a hlavy, které se při zpracování rybího masa nepoužívají.

Co si představit pod pojmem bioaktivní a proč je to důležité?

Tím, že se mořský kolagen nemusí tepelně zpracovávat, tak může zůstat bioaktivní. V praxi to znamená, že se jeho vstřebatelnost do těla pohybuje okolo 90 procent. Navíc není porušena ani šroubovice kolagenu a lidské tělo má díky tomu tendenci s ním pracovat jako se svým vlastním. To je i tajemství toho, proč tak dobře funguje. Tělo si ho prostě umí přímo nasměrovat do problémového místa a zrychlit tak regeneraci či odstranění problému.

Když už jsme u té výroby, jak se vyrábí kolagen collalloc?

Lyofilizací. Jde o proces mrazové sublimace, tedy hloubkové zmrazení čistého kolagenu a následné odstranění vody sublimací ve vakuu. Tímto způsobem je zajištěna nejvyšší čistota, při které jsou účinně eliminovány choroboplodné bakterie, houby a plísně. Zároveň jsou však zachovány veškeré cenné složky, které jsou pro nás důležité.

Prodáváte kolagen ze Švýcarska. Proč zrovna z této země?

Švýcarsko sice nemá moře, mají tam ovšem přístup k tomu nejlepšímu zdroji ryb, které potravinářství zpracovává. Navíc tam máme partnerskou laboratoř, která nám kolagen vyrábí v nejvyšší kvalitě a zároveň i maximálně vstřebatelný.

Jaké denní množství kolagenu v doplňcích je optimální, v jaké formě a proč?

Je to okolo 3 gramů denně. Větší množství tělo nepoužije a vyloučí stejně jako vitamin C, když ho do sebe dostanete moc. Ideální forma je prášková, kterou si pak jednoduše rozpustíte ve vodě nebo jiném studeném nápoji a vypijete.

Uvádí se, že kolagen by se měl užívat společně s vitaminem C. Proč?

Je to ideální doplněk k jeho vstřebávání a funkčnosti v těle. Rádi říkáme, že díky vitaminu C má kolagen „z čeho stavět“.

Foto: Collalloc

Kdy by měl člověk začít používat kola­genové doplňky?

Potřeba je velmi těžko definovatelná, protože když kolagen potřebujete, řešíte už nějaký stav, který nastal a někde se projevil nedostatek kolagenu. Nejlepší způsob je tedy prevence v podobě pravidelného užívání. Neznamená to ale, že do sebe potřebuji dostat velké množství denně. Je to častý omyl a tělo se pak nepotřebného materiálu samo zbavuje. Ideální je, jak jsem zmínil výše, pravidelně užívat okolo 3 gramů kolagenu denně. To se ale samozřejmě bavíme o kolagenu v nejvyšší kvalitě a vstřebatelnosti.

Existuje více než 20 druhů kolagenů. O jaký kolagen jde v případě collalloc? Je použitelný na všechny problémy (pleť, klouby, pružnost cév?)

Náš kolagen obsahuje typ I, II a III. Z 19,5 procenta typ I, z 80 procent typ II a z 0,5 procenta typ III. Jsou v něm tedy zastoupeny v co nejefektivnějším poměru všechny tři nejdůležitější typy kolagenu, které se nacházejí v těle a každý je pomocníkem na jiný problém. Typ I minimalizuje jemné linky a vrásky a zlepšuje pružnost a hydrataci pokožky, hustotu vlasů. Typ II je na oči, chrupavky, klouby, typ III – orgány, hojení střev a cév.

Jak se pozná, že kolagen zafungoval?

To je hodně individuální. Někteří naši zákazníci vidí výsledky po měsíci užívání, to jde hlavně o beauty a kosmetické efekty – nehty, vlasy, pleť. To znamená nehty začnou být pevnější, vlasy se přestanou třepit, budou vyživené a často začnou rašit nové podrostky. Pleť bude vypnutější, ztrácejí se vrásky, strie, celulitida.

Co se fungování pohybového aparátu týče, je to delší proces velmi individuálně odvislý případ od případu. U někoho tělo vyhodnotí jako prioritu zpevnit šlachy nebo vyživit klouby, u někoho může jít o problém jiného rázu. Jeden příklad za všechny: jde o méně známý, ale o to zásadnější syndrom propustnosti střeva. V tomto případě je kolagen nezbytný pro posílení stěny střeva, která zabraňuje v pronikání toxinů do organismu, jeho otravě a s tím související řadě návazných zdravotních obtíží.

Pro úvodní seznámení s kolagenem, zvláště pak když cítíme jeho nedostatek, doporučujeme tříměsíční kúru. Po třech krabičkách člověk doplní do těla dostatek kolagenu, aby se začal projevovat všude tam, kde je ho potřeba, a uživatel pak už ví, v jakém množství a frekvenci ho do těla dále doplňovat.

Prozradíte nám na závěr, jak se vám daří a co nového chystáte v blízké budoucnost?

Každým rokem rosteme a věci posouváme dál. Pořídili jsme vlastní balicí stroje a fulfillment centrum pro větší zákazníky, výrobu dále kapacitně rozšiřujeme především pro zahraniční trhy. Loni jsme na trh uvedli nový revoluční produkt collalloc NANO – jde o kolagen navázaný na molekuly vody, který má až 10krát větší účinnost. Navíc je uživatelsky velmi příjemný, protože kolagen nemusíte rozpouštět a užíváte ho okamžitě. Letos se chystáme naši řadu produktů doplnit o nový super kolagenový produkt určený pro sportovce. 

Popup se zavře za 8s