Grilování patří mezi nejoblíbenější letní aktivity – setkáme se s rodinou a přáteli, a užíváme si pohodovou atmosféru. To všechno doprovází typická kouřová vůně a chuť. Proč jsou grilované pokrmy vlastně tak oblíbené?
Důvodů je hned několik. O tom, jestli nám nějaké jídlo bude chutnat, z 90 % rozhoduje vůně. „Rozlišujeme jen čtyři základní chutě, naše kulinářské prožitky tak dotváří vzhled, struktura, a právě vůně konkrétního pokrmu. Hořením dřeva vzniká typické kouřové aroma, které si náš mozek spojuje se vzpomínkami našich předků. Vaření na ohni totiž bylo pro vývoj lidstva klíčové,“ vysvětluje PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D., která se zabývá antropologií jídla na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.
Na uzených rybách si pochutnávali už Sumerové ve 4. tisíciletí před naším letopočtem. Čínské dynastie milovaly uzené ovoce, staří Římané zase uzené sýry. „Kouřová příchuť a vůně je oblíbená po celém světě, napříč všemi kulturami. Tepelně upravené jídlo pomohlo našemu trávení, které trvalo kratší dobu. Zbylo tak více času na jiné věci – například různé vynálezy,“ dodává Eva Ferrarová.
Je tedy jasné, že touhu po grilovaných a uzených jídlech máme zakódovanou hluboko v naší genetice. V dnešní době už nepotřebujeme otevřený oheň – oblíbenou kouřovou příchuť si můžou vychutnat i ti, kteří třeba využívají pouze elektrický nebo plynový gril, nebo si maso připravují na pánvi či v troubě.
Společnost Vitana totiž pro letošní grilovací sezonu připravila novinku – řadu kořenících směsí a steakových omáček Smoky Taste. Čtyři nové kořenící směsi jsou určeny pro dochucení kuřecího, hovězího, vepřového masa, ale i kuřecích křídel. Pro ty, kteří rádi experimentují, Vitana přináší tři steakové omáčky v příchutích BBQ Sweet & Mild, BBQ Grilled Ribs a BBQ Honey & Chipotle. Celá řada Smoky Taste je k dispozici na vybraných prodejnách.