konference Svět podle Heroine - přijďte se inspirovat, tříbit si názory a taky se bavit

Znáte tuhle superpotravinu? Pomůže vám připravit imunitu na zimu

05. srpen 2024

Jak na silnější imunitu? Často stačí včasná prevence a zařazení několika málo superpotravin do našeho běžného jídelníčku. Dnes se podíváme na účinky stále oblíbenějšího rakytníku tibetského.

Foto: Himalyo

Imunita je úzce provázaná s naším mikrobiomem neboli prostředím, které kultivujeme v trávicím traktu pomocí potravin bohatých na vitamíny, minerály a vlákninu.

Tady ovšem podle imunologů často nastává kámen úrazu. Zatímco v létě totiž máme přirozeně větší chuť konzumovat čerstvou zeleninu i ovoce, s příchodem podzimu do jídelníčku začínáme zařazovat méně výživná jídla, abychom pak tento trend završili pověstnou sladkou tečkou v podobě cukroví a těžkých, smažených jídel typických pro vánoční období. Oslabená imunita je pak jen logickým důsledkem našeho stravování.

Lékaři se shodují, že místo přísných diet, které zvládneme dodržovat pouze krátkodobě, mnohem lépe funguje nastavit si udržitelný systém, do kterého bychom měli zařadit několik extrémně výživných jídel. V případě imunity je pak jednou z nejdoporučovanějších superpotravin rakytník.

Odolnost načerpaná v horách

V našich středoevropských podmínkách tradičně roste rakytník řešetlákový, jeho tibetská odrůda v sobě ale ukrývá až 4násobek vitamínu C. A není divu. Roste totiž v Himálaji ve výšce až 3 500 m. n. m., kde mrazivé noci střídají slunečná rána. A stejně jako se rakytník umí přizpůsobit těmto teplotním změnám, promítá se tato odolnost i do množství nutrientů, které si dokáže tato rostlina zachovat.

„Pro kvalitu rakytníkových výrobků je klíčový způsob zpracování. My sbíráme plody ručně na Tibetské náhorní plošině a dáváme si záležet na tom, aby byly pěkně vyzrálé,“ říká Markéta Čepková, marketingová ředitelka Himalyo. „Díky tomu, že zpracováváme plody hned v místě sklizně, dokážeme vyrábět 100% rakytníkový džus v čistém složení. Bez přidaných cukrů, konzervantů nebo zahušťovadel,“ dodává.

Rakytník tibetský má v prostředí Himálaje dlouhou tradici. Jeho plody se využívaly v tibetské a ajurvédské medicíně po tisíce let, a to nejen na posílení imunity, ale i pro správné trávení nebo potlačení pocitu únavy a vyčerpání.

Foto: Himalyo

Efektivní superpotravina pro každý den

Právě tibetská odrůda rakytníku zažívá v posledních letech velký boom. Oblíbili si ho především lidé, kteří jsou časově vytížení a potřebují se ve své stravě opřít o kvalitní suroviny. Díky velké koncentraci vitamínů rakytníku totiž stačí do běžného jídelníčku zařadit relativně malé množství a pokryjete tím nejdůležitější nutrienty potřebné k nastartování obranyschopnosti.

„Z laboratorních dat víme, že stačí zhruba jeden malý panák rakytníkového džusu denně. Naši zákazníci si ho vychutnávají jak samotný, neředěný nebo si ho rozmíchávají do vody či džusu,“ vysvětluje Markéta Čepková z Himalyo. „Jedna 750ml lahev pak vychází na 30denní kúru.“

Správné načasování

Odborníci se shodují, že neexistuje nic jako instantní řešení, které vám do druhého dne nastartuje oslabenou obranyschopnost. Zlaté pravidlo je, že jakmile kolem sebe vidíte pokašlávající kolegy v práci, bývá to první signál, že je na prevenci pozdě.

Ačkoli tedy za okny stále ještě máme slunečné babí léto, je podle imunologů nejlepší čas na to, začít pracovat na své obranyschopnosti právě teď, s koncem letní sezóny.

Popup se zavře za 8s