E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

O dovolené, rozvodu i koronaviru

18. červenec 2021
13 665

Léto je v plném proudu a mnoho oblíbených destinací se letos konečně pro turisty zase otevřelo. Kromě opalovacího krému je ale zapotřebí do batůžku přihodit nejen respirátor a dezinfekční gel, ale i cestovní pojištění.

Foto: Shutterstock

Cestovatelský semafor zařazuje země do kategorie podle rizika. Tomu, abyste se během dovolené zbytečně nestresovali, pomůže právě „cestovko“. Nemusíte si sjednávat žádné další pojištění kvůli případnému onemocnění Covidem-19 a ani doplácet peníze navíc. Kde to takhle jde?

Pojištění karantény

Allianz s nástupem letní sezóny nově rozšířila své cestovní pojištění i o náklady spojené s karanténou a léčebnými výlohami v zemích červené a tmavě červené barvy, které právě cestovatelský semafor označuje jako země s vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy. Platí to tak ve všech zemích kromě těch s extrémním rizikem nákazy, které semafor zobrazuje černě.

Pokud se nebudete moci kvůli nařízené karanténě vrátit do Česka plánovaným způsobem, pojišťovna za vás uhradí náklady na ubytování i na cestu.

V rámci pojištění léčebných výloh v zahraničí Allianz hradí náklady vzniklé v souvislosti s karanténou. A to i tehdy, pokud se její klient v zahraničí dostal do kontaktu s pozitivně testovanou osobou a byla mu nařízena karanténa, tedy když například onemocní spolucestující ze zájezdu. A pokud se turista nebude moci kvůli nařízené karanténě vrátit do Česka plánovaným způsobem, pojišťovna za něj uhradí náklady na ubytování i náklady na cestu. Až do výše 15 tisíc korun.

Nařízení karantény je ale potřeba prokázat dokladem. Ten vám vystaví ošetřující lékař, případně hygienik. Stále samozřejmě platí, že si u pojišťovny můžete sjednat i pojištění storna zájezdu, které kryje riziko, že nebudete moci odcestovat například právě kvůli tomu, že onemocníte koronavirem.

V návaznosti na pandemii ze světa nezmizely ostatní nemoci či úrazy.Foto: Shutterstock

A to teď každý ocení, protože jít na test dva dny před zaplacenou dovolenou je prostě trochu stres. Trochu dost. Storno se vztahuje na náklady, které musel pojištěný vynaložit v souvislosti se zrušením cesty organizované cestovní kanceláří nebo dopravní společností, případně nákladů, které vynaložil na ubytování. Pojištění stornopoplatků kryje 80 % nákladů, sjednává se jako doplněk ke klasickému cestovnímu pojištění, nebo jako samostatné pojištění. Výše pojistného se pak počítá z ceny zájezdu nebo cestovní služby.

Možná přijde i nosorožec

Tyto podmínky jsou stejné pro všechny důvody, kvůli kterým nemůžete odcestovat, bez ohledu na to, do které země to je. Není to ale nějaké specifické pojištění na „covid“, pojištění storna můžete uplatnit i v jiných životních situacích. Například pokud někdo akutně onemocní, dojde k úmrtí v rodině, vykradou vám byt, nebo i když se třeba stane cestou na letiště dopravní nehoda a nestihnete kvůli tomu odjezd a vytouženou dovolenou. Dokonce se to vztahuje i na nečekanou výpověď v práci nebo na podání žádosti o rozvod! 

I tak je ale nutné stále myslet na to, že v návaznosti na pandemii ze světa nezmizely ostatní nemoci či úrazy – pořád vás může začít u moře bolet zub, můžete mít nepříjemné žaludeční problémy, zlomit si ruku nebo třeba potkat nosorožce (a to se fakt stalo!). A můžete se vsadit, že částka za ošetření, hospitalizaci nebo dokonce repatriaci by vám určitě zařídila „dovolenou za všechny prachy“. A jsou zážitky, bez kterých se obejdete.

Článek vznikl ve spolupráci s naším parterem – pojišťovnou Allianz.

Popup se zavře za 8s