E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Potřebuješ terapii! aneb „To si moji blízcí myslí, že jsem na hlavu?“

05. červenec 2021

Takže si někdo myslí, že potřebuješ pomoct s duší. Partner nebo partnerka, rodič, kamarádka… Když to slyšíme, často pocítíme vztek, bolest, stud nebo strach, a máme tím pádem automatickou tendenci podobnou pomoc odmítnout jako naprostý nesmysl.

Foto: Shutterstock

Pokud nemáš s terapií žádné zkušenosti, možná je to pro tebe pěkně nepříjemné. Ale věz, že jsi úplně normální. Většina lidí na zmínku o duševní pomoci reaguje nejdřív negativně. S psychoterapií bylo dlouho spojené společenské stigma, které v mnoha lidech do určité míry přetrvává, takže pokud o sobě uvažujeme jako o zdravém, „normálním“ člověku, může nás takový návrh urazit nebo nám ublížit. Obzvlášť pokud nebyl podaný úplně citlivě… 

Strach je normální

Často pocítíme vztek, bolest, stud nebo strach, a máme tím pádem automatickou tendenci podobnou pomoc odmítnout jako naprostý nesmysl. 

„Myslím, že bys měla jít na terapii“ může ve skutečnosti znamenat třeba:

  • Už nemůžu.
  • Nevím si s námi rady. 
  • Unavují mě naše hádky.
  • Vypadáš nešťastně, nepotřebuješ pomoc? 
  • Mám o tebe starost a bojím se, že už na to nestačím. 
  • Záleží mi na tobě a myslím, že náš vztah potřebuje pomoc. 
  • Chci s tebou mít lepší a hlubší vztah, ale mám pocit, že toho z nějakého důvodu nejsi schopná, i když bys třeba opravdu chtěla.

Možná ta osoba dokonce už sama chodí na terapii, aby zjistila, co může pro váš vztah udělat. Věnuje spoustu síly a energie tomu, aby byla lepší. Pracuje na sobě, na své sebereflexi, na sebepoznání… A zároveň se snaží pochopit i tebe. A tahle její výzva může být takovou pozvánkou, abys ji na cestě doprovodila. 

Bojíš se? Zajít si k odborníkovi na duši, ať už je to psychotera­peut, nebo psychiatr, může být děsivá představa. Co když ti „něco najde“? Co jako pak?

Když se něčemu bráníme zuby nehty, často je to známka toho, že to něco opravdu potřebujeme.

S duší je to ale podobné jako s tělem. Jasně, můžeš chodit po světě s bolavými zády a čekat, co se stane, ale asi bude lepší sebrat odvahu a začít to včas řešit. Třeba ti odborník řekne, že to nic není a že pár cviků po ránu to zlepší. S terapií se to má zrovna tak. Možná odejdeš s tím, že tam už víckrát nemusíš. Když se ale něčemu bráníme zuby nehty, často je to známka toho, že to něco opravdu potřebujeme. Trochu jako s těmi zády, co nám pomalu nedovolí ani vstát z postele, ale radši děláme že nic, protože… co kdyby to bylo vážné? 

Terapie online

Stále váháš, jestli je pro tebe terapie to pravé? Už tyhle tvé úvahy znamenají, že by ti opravdu mohla ulevit. 

Terap.io je platforma pro terapii online. Poprvé spatřila světlo světa na podzim roku 2019, poté, co dva přátelé z dětství, Honza a Chádí, prošli nepříjemnými rozvody, které jim pomohla překonat stejná terapeutka. Rozhodli se proto zjednodušit přístup k psychoterapii a zároveň docílit toho, že chodit na terapii bude běžné. Aby už nikdo nemusel mít pocit, že nemůže vyhledat pomoc, dokud se necítí jako „úplný blázen“. 

Článek vznikl ve spolupráci s naším partnerem – platformou Terap.io.

Popup se zavře za 8s