Návodů, jak zaručeně zhubnout, zkrásnět a cítit se lépe, je nejen na internetu k dispozici nespočet. Přerušovaný půst, low carb, raw nebo paleo dieta, sklenka vody před každým jídlem nebo pravidelná strava pětkrát denně. Epidemioložka a odbornice na veřejné zdraví Eliška Selinger současné trendy tipy na stravování v rozhovoru pro Heroine.cz rozebírá, zaměřuje se i na časté sváteční přejídání a následné výčitky. Je cukroví opravdu tak škodlivé? A co Češi podceňují ve stravě nejvíce?
Jídlo máme tendenci zejména nyní v období Vánoc a silvestrovských oslav řešit více než kdy jindy. Někdo je hrdý na to, že se drží zkrátka, ale spousta lidí si říká – jednou za rok „zaprasím“, ono se tolik nestane a po Novém roce zase najedu na nějaký rozumný režim. „Obě tyto polohy mohou být problematické, pokud jsou doprovázeny extrémy, jako jsou například následné přísné diety, nebo naopak pokud se jednorázový rozvolněný režim přelije do trvalého nezdravého životního stylu,“ komentuje extrémy epidemioložka a odbornice na veřejné zdraví Eliška Selinger. „Pokud někoho trápí výrazný stud okolo jídla a zejména pokud je tento tak intenzivní, že omezuje běžný život, doporučila bych si jít o těchto pocitech promluvit s odborníkem a najít příčinu.“
Podle expertky bychom se naopak měli soustředit třeba na to, kolik vypijeme alkoholu. V Česku se totiž tváříme, že pokud nejde skutečně o závislost, jsme „v pohodě“. Věříme, že červené víno je dokonce prospěšné, a slivovici bereme jako lék na bolavé břicho i krk. „Opak je ale bohužel pravdou, nic jako bezpečné množství alkoholu neexistuje. Alkohol je prokázaný karcinogen, výrazně zvyšuje riziko několika druhů nádorů včetně nádorů prsu, a to už v malém množství. Neříkám, že všichni máme být abstinenti, ale bylo by fajn, kdybychom jako společnost k alkoholu přistupovali jako ke skutečně rizikovému a zdravotně škodlivému produktu,“ zdůrazňuje. Selinger se naopak domnívá, že často přeceňována bývá škodlivost tradičního vánočního cukroví. „Pokud se konzumuje s mírou a je připraveno z kvalitních surovin, nemusí být problémem. Například domácí vanilkové rohlíčky nebo perníčky nejsou jen prázdné kalorie – mohou obsahovat ořechy nebo med, což jsou hodnotné složky,“ vysvětluje.
Z hlediska výživy Eliška Selinger nefandí ani oblíbenému trendu vyřazování některých potravin nebo jejich skupin z jídelníčku. Například lepek podle ní reálně nijak neškodí lidem, u nichž nebyla prokázána celiakie, a to, že mléko zahleňuje, je také jen pověra. Co si ale Eliška Selinger myslí například o džusech a sirupech na pití ve srovnání s čerstvým ovocem? Je podle ní efektivní pravidelné jídlo několikrát denně nebo oblíbený přerušovaný půst? Přečtěte si v rozhovoru Barbory Vajsejtlové na webu Heroine.cz.