konference Svět podle Heroine - přijďte se inspirovat, tříbit si názory a taky se bavit

První česká poslankyně nebo klobásová party. Otestujte si, jak se orientujete ve feministických tématech

Považujete se za feministku nebo feministu? Pak nejspíš nebudete mít problém zodpovědět žádnou z následujících otázek. V redakci Heroine jsme pro vás totiž připravili kvíz, který spolehlivě otestujte vaše znalosti témat souvisejících s ženskými právy, zastoupením žen ve veřejném prostoru a rovnými příležitostmi pro obě pohlaví. Troufnete si na něj?

Co v rámci feminismu označuje pojem „druhá směna“?
1/7
Foto: Jana Plavec

Ženy a muži v Česku pořád nemají rovné podmínky, to víme. Ženy jsou například obvykle mnohem zatíženější péčí o děti a další blízké osoby a čeká se od nich, že ponesou většinu zodpovědnosti za domácí práce. Přestože se ve veřejném prostoru více či méně často objevují hlasy tvrdící, že genderové nerovnosti už jsou v dnešní době dávno překonané (nebo, že jsou ve skutečnosti dokonce systematicky zvýhodňovány ženy na úkor mužů), data a žité zkušenosti mnoha žen hovoří jinak. Ke konci roku 2022 byl například rozdíl v průměrných mzdách českých žen a mužů téměř 13 procent, ukazují vládní statistiky.

I to je jeden z důvodů, proč v Heroine děláme to, co děláme. O nerovnostech je totiž nejprve potřeba otevřeně a věcně mluvit, abychom je mohli společně začít snižovat. A musí se o nich vědět. Víte například, čemu se říká klobásová party? A kdo byla první česká politička? Vyzkoušejte své znalosti v našem kvízu.

O feministických diskuzích a zajímavých workshopech nejen se zajímavými hosty a hostkami, ale také s vámi, kdo za námi 4. listopadu zavítáte do Veletržního paláce, bude další ročník konference Svět podle Heroine. Tentokrát budeme mluvit především o sexuálním násilí, nové knize Chci se ti podívat do očí a opomíjené problematice ženského zdraví. Feministé a feministky bychom totiž měli být všichni.

Fotografie z předloňské konference Svět podle Heroine od Jany Plavec:

Popup se zavře za 8s