konference Svět podle Heroine - přijďte se inspirovat, tříbit si názory a taky se bavit

Nedohledná jako dno černé jámy. Přečtěte si ukázku z knihy, jejíž autorka získala Nobelovu cenu

11. říjen 2024

Román, který je na první pohled o rozhodnutí nejíst maso, na ten druhý se v něm ale skrývá téma ženské individuality a snahy vymanit se ze společenských konvencí. Jihokorejská spisovatelka Han Kang se se svou románovou prvotinou nesetkala v rodné zemi s úspěchem, aby po jeho překladu do angličtiny dosáhla světového věhlasu. Ve čtvrtek se jako první Jihokorejka stala laureátkou Nobelovy ceny za literaturu. Přečtěte si ukázku z její knihy, kterou jsme otiskli v loňském srpnovém čísle Heroine.

Han Kang, autorka románu Vegetariánka, získala Nobelovu cenu za literaturu. Přečtěte si ukázku z tištěné Heroine.Foto: Shutterstock

„Jak to vypadáš? Ty ses nenamalovala nebo co?“

Sotva jsem si boty natáhl, zas jsem se z nich musel vyzout. Ženu, která přede mnou zaraženě přešlapovala oblečená do lehkého černého kabátu, jsem popadl za ruku a odvlekl zpátky do ložnice.

„Cos tu celou dobu dělala? Takhle chceš jít ven?“

Naše tváře se společně odrážely v zrcadle nad toaletním stolkem.

„Dělej, namaluj se znovu. Pořádně!“

Mlčky se mi vysmekla. Otevřela pouzdro s kompaktním pudrem a přejela si po tváři labutěnkou. Světlá zrníčka pudru zavířila ve vzduchu. Její obličej teď připomínal prachem zapadanou hadrovou panenku. Když si však přetřela rty výraznou rtěnkou v korálovém odstínu, bez které kdysi nedala ani ránu, podařilo se nelibý dojem z její mrtvolně bledé pleti trochu přebít. Ulevilo se mi.

„Hoď sebou, jdeme pozdě!“

Otevřel jsem dveře do chodby a vyšel ven. Jedním prstem jsem zuřivě mačkal tlačítko výtahu a přitom jsem netrpělivě sledoval, jak si žena loudavě nazouvá tmavě modré tenisky. Ke kabátu se vůbec nehodily, ale nedalo se nic dělat. Neměla žádné slušné boty. Všechny kožené totiž vyhodila.

Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!