Zážitkový den plný relaxace i sdílení. Vstupenky na Feel Good jsou v prodeji!

Socialistické kuchařky v receptech měly schválně ingredience, které nešly sehnat. Proč tomu tak bylo?

28. prosinec 2024
12 729

Kuchařky patří dlouhodobě mezi nejprodávanější knihy, rádi je mají dokonce i ti, kdo podle nich nevaří. Prohlížet si obrázky, představovat si, jak skvěle chutnají krásně nafocená jídla… Kuchařky můžeme ale vnímat i jako odraz doby, ve které vznikají. Ať už jde o slavnou Rettigovou, nebo o kuchařky z dob socialismu. Zejména na ty se zaměřila bohemistka a literární vědkyně Lenka Pořízková.

Foto: Shutterstock

Lenka Pořízková se ve své práci zabývá knižní kulturou, typografií a dějinami českého knižního trhu. Právě z těchto úhlů pohledu se dívá i na knihy receptů, o nichž sepsala publikaci Kuchyně ve službách lidu: Vydávání kuchařek v Československu v letech 1945–1989. „Podrobně v ní analyzuje, jak se kuchařky vyvíjely po stránce jazykové, žánrové i vizuální. Mimo jiné vysvětluje, proč se typickým obrazovým doprovodem receptů nestala fotografie, ale humoristická karikaturní kresba. Mezi jejich ilustrátory mohli patřit i přední či populární umělci jako Jiří Trnka, Vojtěch Kubašta nebo Helena Zmatlíková,“ píše ve své recenzi nové knihy kulturní publicista Jan Lukavec.

Cílem knihy není hodnotit nebo rozebírat recepty či použité suroviny, ale spíš reflektovat, jak se měnila jejich ideologická role ve společnosti – a s ní i role žen, které pokrmy připravovaly: „Žena-budovatelka první poloviny padesátých let měla přenechat vaření profesionálům hromadného stravování a věnovat se práci pro republiku; žena-konzumentka šedesátých let měla přijmout veškerou technologickou pomoc spojenou s moderním pokrokem tak, aby si plnými doušky užila socialismu. Sociální prestiž jejího údělu byla uměle navyšována přirovnáváním kuchyně k ‚laboratoři‘, protože práce v ní se tak logicky stávala činností ‚vědeckou‘.“

Asi nepřekvapivě byla v kuchařkách často oslavována kuchyně z Ruska a dalších států SSSR, a to i v dobách, kdy v Sovětském svazu probíhaly potravinové krize, z nichž se později vyvinuly hladomory. Čeho si na ruské kuchyni režim nejvíc cenil? A proč se v receptech často objevovaly i suroviny, které v obchodech s centrálním zásobováním nebyly k sehnání? Konkrétně camembert nebo čerstvý tuňák? I o tom je text na webu Heroine.cz.

Popup se zavře za 8s