Zážitkový den plný relaxace i sdílení. Vstupenky na Feel Good jsou v prodeji!

Ilustrace Trnky či Zmatlíkové, myšlenka dobře živeného Rusa. Co kuchařky říkají o době, ve které vznikly

28. prosinec 2024

Nad podobami kuchařek let budování komunismu a normalizace a také nad úlohami, které v komunistickém Československu hrály hospodyně, kuchyně, vaření i konzumace, se ve své recenzi na knihu Lenky Pořízkové Kuchyně ve službách lidu: Vydávání kuchařek v Československu v letech 1945–1989 zamýšlí Jan Lukavec.

Foto: Shutterstock

„Jsem průměrná kuchařka. Vařit umím, ale dělám to k smrti nerada, protože mě to zdržuje od práce a od života a protože občas musím, aby rodina neumřela hlady.“ Ale co ji silně zajímá a přitahuje, to jsou kuchařky knižní. I to o sobě prozrazuje bohemistka a literární vědkyně Lenka Pořízková (1980), která se zabývá knižní kulturou, typografií a dějinami českého knižního trhu. Z tohoto hlediska posuzuje i knihy receptů. Nerozplývá se tedy nad skladbou přísad v telecím guláši, ale nad obsahem kuchařských knih a jejich obecněji chápaným vývojem. Výsledkem této její záliby je i publikace Kuchyně ve službách lidu: Vydávání kuchařek v Československu v letech 1945–1989.

Vaření jako budovatelský úkol

Podrobně v ní analyzuje, jak se kuchařky vyvíjely po stránce jazykové, žánrové i vizuální. Mimo jiné vysvětluje, proč se typickým obrazovým doprovodem receptů nestala fotografie, ale humoristická karikaturní kresba. Mezi jejich ilustrátory mohli patřit i přední či populární umělci jako Jiří Trnka, Vojtěch Kubašta nebo Helena Zmatlíková. Někdy na stránkách kuchařek docházelo k pozoruhodné a hravé kombinaci typografie, kaligrafie a ilustrace, i když v některých případech výsledek podle autorky budí dojem, jako by chtěl příslušný grafik „především za každou cenu vyzkoušet“, kolik různých, až bláznivých variací písem je schopen vyprodukovat.

Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!