přečtěte si novou knihu Chci se ti podívat do očí

Veganská výzva: Tacos s trhanou hlívou podle Adama Kubíka

Veganské jídlo rozhodně nemusí být nuda a „listí“, jak nám vnucují stereotypy. Vynikající složkou veganské kuchyně jsou třeba houby, které jsou v receptech překvapivě variabilní. Adam Kubík z Unrest foods z nich pro veganský speciál Heroine připravil tacos, které prostě musíte ochutnat.

Veganský oběd s nádechem Mexika. Zkuste si udělat domácí tacos s hlívou podle Adama Kubíka.Foto: Adam Kubík

Nová Heroine fandí rostlinné budoucnosti

Masožravost neprospívá zdraví ani přírodě. Jak změnit stravovací návyky? Příloha Sustainable aktuální Heroine vám ukáže, že to jde i bez masa a živočišných výrobků. Přečtete si o tom, proč může být veganství klíčovým krokem k záchraně planety – především ale objevíte další skvělé veganské recepty podle předních gastro osobností.

Chci novou Heroine

Ingredience:

Na rajčatovou omáčku:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky oregana
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 400 g drcených rajčat
  • Sůl
  • Pepř
  • Olivový olej


Na jogurt:

  • 120 g kokosového jogurtu
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • sůl


Na zkompletování:

  • kukuřičné tortilly (měkké nebo tvrdé)
  • 500 g hlívy ústřičné
  • koriandr

Postup:

Na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Poté přidejte nadrcený česnek a nadrobno nasekanou chilli papričku. Vsypte koření, promíchejte, po pár vteřinách přidejte protlak a drcená rajčata, přiveďte k varu a nechte pomalu probublávat. Mezitím odkrojte spodní část hlívy a zbylou část natrhejte po vláknech na co nejtenčí kousky. Orestujte ji na olivovém oleji, po chvíli osolte, přidejte rajčatovou omáčku a opět povařte na mírném ohni. Směsí hlívy a omáčky plňte kukuřičné tortilly, na to přidejte lžíci ochuceného kokosového jogurtu a ozdobte koriandrem.

Tacos podle Adama Kubíka nepotřebují maso ani zakysanou smetanu, aby byly skvělé.Foto: Adam Kubík

Adam Kubík

Je mu 28 let a pochází z východočeské Chocně. Pět let působil v různých veganských podnicích v Praze a Brně, poté dva roky objížděl food festivaly, farmářské trhy a zámecké a řemeslné jarmarky se svou značkou Unrest foods. Kromě vaření se nadále věnuje i výrobě trvanlivých produktů – ochucených olejů a bylinných sirupů –, také si míchá vlastní čajové, bylinné a kořenicí směsi. Nerad při vaření používá náhražky typu seitan nebo výrobky na bázi hrachového proteinu, protože je přesvědčen, že se bez nich dá plně obejít za pomoci luštěnin a hub. Na druhou stranu prý ale plně rozumí tomu, že právě tyto výrobky mohou usnadňovat přechod na veganskou stravu široké veřejnosti.

Feel Good konference karta
Foto: Jana Urbánková

Feel Good by Heroine

Přijďte na půlden zážitkových workshopů a inspirativních přednášek. Načerpáte novou energii a čerstvé nápady. Čeká vás:

  • Vystoupení publicistky Šárky Homfray, burleskní divy Zorye Blue, hudebnice Ridiny Ahmedové a dalších
  • Meditace
  • Jóga
  • Zdravá výživa
Chci si odpočinout

Vyzkoušejte další recepty

Časopis Heroine

Heroine: Předplatné webu na rok

  • Neomezený přístup ke všem textům na webu
  • Čtení bez reklam (jak na PC, tak v mobilu)
  • Nákupem podpoříte redakci Heroine
1290
Časopis Heroine

Heroine: Předplatné webu na měsíc

  • Neomezený přístup ke všem textům na webu
  • Čtení bez reklam (jak na PC, tak v mobilu)
  • Nákupem podpoříte redakci Heroine
129
Časopis Heroine

Heroine: Roční tištěné předplatné

  • 6 čísel za rok
  • Přes 140 stran čtení každé dva měsíce 
  • Poštovné po ČR zdarma
699
Popup se zavře za 8s