Veganské jídlo rozhodně nemusí být nuda a „listí“, jak nám vnucují stereotypy. Vynikající složkou veganské kuchyně jsou třeba houby, které jsou v receptech překvapivě variabilní. Adam Kubík z Unrest foods z nich pro veganský speciál Heroine připravil tacos, které prostě musíte ochutnat.
Masožravost neprospívá zdraví ani přírodě. Jak změnit stravovací návyky? Příloha Sustainable aktuální Heroine vám ukáže, že to jde i bez masa a živočišných výrobků. Přečtete si o tom, proč může být veganství klíčovým krokem k záchraně planety – především ale objevíte další skvělé veganské recepty podle předních gastro osobností.
Na rajčatovou omáčku:
Na jogurt:
Na zkompletování:
Na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Poté přidejte nadrcený česnek a nadrobno nasekanou chilli papričku. Vsypte koření, promíchejte, po pár vteřinách přidejte protlak a drcená rajčata, přiveďte k varu a nechte pomalu probublávat. Mezitím odkrojte spodní část hlívy a zbylou část natrhejte po vláknech na co nejtenčí kousky. Orestujte ji na olivovém oleji, po chvíli osolte, přidejte rajčatovou omáčku a opět povařte na mírném ohni. Směsí hlívy a omáčky plňte kukuřičné tortilly, na to přidejte lžíci ochuceného kokosového jogurtu a ozdobte koriandrem.
Je mu 28 let a pochází z východočeské Chocně. Pět let působil v různých veganských podnicích v Praze a Brně, poté dva roky objížděl food festivaly, farmářské trhy a zámecké a řemeslné jarmarky se svou značkou Unrest foods. Kromě vaření se nadále věnuje i výrobě trvanlivých produktů – ochucených olejů a bylinných sirupů –, také si míchá vlastní čajové, bylinné a kořenicí směsi. Nerad při vaření používá náhražky typu seitan nebo výrobky na bázi hrachového proteinu, protože je přesvědčen, že se bez nich dá plně obejít za pomoci luštěnin a hub. Na druhou stranu prý ale plně rozumí tomu, že právě tyto výrobky mohou usnadňovat přechod na veganskou stravu široké veřejnosti.
Přijďte na půlden zážitkových workshopů a inspirativních přednášek. Načerpáte novou energii a čerstvé nápady. Čeká vás: