konference Svět podle Heroine - přijďte se inspirovat, tříbit si názory a taky se bavit

Výběr rakve, zařazení proslovů do programu pohřbu, ale také nekonečné dědické řízení, neschopnost vyzvednout si pitevní zprávu nebo nebožtíkovu poštu. Jen malý výčet absurdit administrativního systému, kterým čelí hlavní hrdinka filmu Rok vdovy a kterému často nerozumějí ani ti, kteří ho ustanovili. Právě boj s byrokracií je stěžejní linkou filmu, podobně jako to byl hlavní motiv textu, který před lety napsala žena, která si podobnými zkušenostmi prošla na vlastní kůži.

„Státní sféra se k Petře nechová nikdy vyloženě krutě, chybí jí ale sebemenší empatie. Ta pomyslně vrcholí během scény, ve které je Petra na poště upozorněna, že jí neplatí občanský průkaz. Stále v něm totiž stojí, že je vdaná,“ píše v recenzi pro Heroine.cz Julie Šafová. Sisyfovský souboj s byrokratickými nástrahami se podle Šafové snímku daří živelně zprostředkovat, divákům tak umožňuje skutečně se vžít do hrdinčiny frustrace.

Přiblížit rozměr jedné lidské tragédie a ukázat na něm širší problém ve společnosti se tak podle recenzentky Šafové filmu Rok vdovy daří lépe, než tomu bylo v nedávno uvedeném snímku Zápisník alkoholičky. Co vše je potřeba po ztrátě manžela zařídit navzdory logice? A v čem se film liší od skutečných událostí? Přečtěte si celou recenzi filmu na webu Heroine.cz.

Popup se zavře za 8s