Holešovická tržnice slaví 130 let od svého vzniku, což se zákonitě propíše do komplet letošního programu. Bývalá Ústřední jatka Královského města pražského promění Halu 17 ve festivalový pop-up, jehož vrcholem je atypické představení BEEF. Od dubna do června proběhne výstava ve vodárenské věži včetně zpřístupnění vyhlídkového patra a na podzim se chystá jednodenní oslava, při které ožije celý památkově chráněný areál.
Programové oddělení Pražské, respektive Holešovické tržnice dlouho dumalo, jak oslavy 130. narozenin bývalých jatek uchopit. Nakonec se shodlo, že slavit se bude celý rok. Sezónu odšpuntuje festival v Hale 17 zaměřený na kulturu a gastronomii, který potrvá od 24. dubna do 14. května. Jeho součástí budou jak přednášky a rituály, tak třeba takzvané FuckUp nights, hudební koncerty nebo pop-up kavárna s interaktivními exponáty. Na 60 hostů v rámci 15 repríz pak čeká gastronomická performance BEEF, v níž se prolnou prožitky minimálně ze dvou uměleckých oblastí: vysoké gastronomie a divadla. „S BEEF se snažíme realizovat žánr, jenž propojuje degustační večeři s divadelním představením. Pracujeme s imerzivními prvky, které dokážou člověka vtáhnout do atmosféry a celkově nevšedního zážitku,“ přibližuje programová manažerka Veronika Svobodová.
Nenechte se ovšem ošálit názvem BEEF, což v překladu znamená hovězí. „Vytváříme vlastní víru v masové božstvo. Naším hlavním motivem je kráva a její oslava. Sloužíme mši za všechny krávy, které tu na jatkách v minulosti umíraly. Vedeme také modlitbu za maso a potravinu jako takovou. A jak nejlépe oslavit zvíře než tím, že ho nebudeme jíst,“ konstatuje Veronika. Také proto je degustační večeře o 11 chodech z 90 procent vegetariánská. Pouze jediný chod obsahuje maso. I tomu se ale návštěvníci mohou vyhnout, když si vyberou stoprocentně vegetariánskou variantu.
Při příchodu do prostoru dostane každý návštěvník určitou úlohu. „Jde o roli v imerzivním principu, tedy, že se zúčastní zinscenované rituální večeře a stane se součástí obřadu. Nikoliv ve smyslu, že bude něco reálně hrát. Chceme stolovníky přesvědčit, že se nacházejí v chrámu hodování, čemuž odpovídají také výrazné prvky,“ přibližuje scénografka a kostýmní výtvarnice Eva Justichová. Během večera pak v jednotlivých výstupech proběhne přestavení, tak aby si divák užil jak jídlo, tak samotnou performance. „Rozhodně kolem lidí nebudou pobíhat herci v momentě, kdy si budou vychutnávat dezert. A ani to neznamená, že se na místě bude odehrávat Hamlet se všemi postavami a dějovými zvraty. Není to úplně divadlo v tomto duchu,“ doplňuje scénografka a kostýmní výtvarnice Tereza Gsöllhoferová. Kromě společenských témat a dilemat dílo poodkryje také historii Holešovické tržnice, jatek nebo pěstitelství.
Za celým projektem stojí úzký okruh lidí. Veronika Svobodová nejdříve oslovila režiséra Adama Skalu, se kterým dali koncept dohromady. Pak se k nim připojily scénografky a kostýmní výtvarnice Tereza Gsöllhoferová a Eva Justichová, jež se starají o vizuální podobu jak performerů, tak interiéru a částečně exteriéru. To, jak přiznávají, není úplně snadná disciplína, protože práce s kulturní památkou má výrazné limity. „Znemožňuje to dělat jakékoliv větší zásahy. Teď se tedy nacházíme ve fázi, jak technicky co nejněžněji realizovat naše nápady.“
V neposlední řadě se k nim přidal herec Kryštof Bartoš, který ztvární hlavní postavu velekněze masového řádu. „S Kryštofem se všichni známe několik let. Má zkušenosti s participativním divadlem. Víme o jeho kvalitách i hereckém projevu. Byl pro nás první volbou,“ shodují se.
Cílem vystoupení je, aby diváci odcházeli s pocitem, že zažili něco nového a netypického. „Jde jak o nasycení břicha, tak vizuální a dramatický zážitek i osvěžení ducha. Představení je do jisté míry také odrazem toho, kam jsme schopni zajít, abychom dosáhli vlastního komfortu. Nejedná se však prvoplánově o apelativní představení, spíš chceme, aby se nad tím člověk trochu zamyslel. Pokud si ale s námi přijde ‚pouze‘ užít večer a skvělé jídlo, které má na starost Láďa Vaníček z restaurace Mlýnec, bude to pro nás velká radost z projektu jako takového,“ uzavírá organizátorka. Festival ke 130 letům je volně přístupný. Na jednotlivé programy včetně gastro performance BEEF je pak možné si dokoupit vstupenky.
Od dubna do září se bude v Holešovické tržnice současně konat výstava ve věži, kde se u příležitosti výročí zpřístupní vyhlídkové patro vodárenské věže. Tady budou moci návštěvníci díky vizualizacím nahlédnout na podobu území před 130 lety. Součástí bude i mashup ze vzpomínek přímých pamětníků jatečního provozu. Na 13. září se pak připravuje jednodenní oslava trefně pojmenovaná Narozeniny jako kráva.