přečtěte si novou knihu Chci se ti podívat do očí

A kde máte majitele nebo alespoň manžela? České šéfkuchařky, které nastolují trendy

27. srpen 2024

Jakkoliv v českých rodinách mají většinou přípravu jídla na starost ženy, profesionální kuchyně ovládají muži. Práce šéfkuchaře je fyzicky náročná, trvá často od svítání do hluboké noci, a když se sejde víc objednávek, nervy „na place“ tečou. Ženy v gastronomii tak léta slýchaly, že se hodí spíš na mytí nádobí nebo maximálně na dezerty. Nyní ale přibývá podniků, kde rondony oblékají právě ony. V zahraničí i v Česku.

O Kateřině Jakusové se psalo jako o slibné kuchařce, už když působila jako zástupkyně chefa v Esce. Od té doby prošla stáží v kodaňské Noma, pomáhala rozjet Další kus a dnes je tváří holešovického kváskového pizzařství Slice Slice Baby.Foto: Archiv Kateřiny Jakusové

„Skleněný strop v kuchyních notně popraskal,“ píše Petra Tajovský Pospěchová ve svém textu pro Heroine.cz a uvádí hned několik příkladů světových šéfkuchařek. Kuchyni londýnského Savoy Grill v roce 2015 začala vést první žena, Kim Woodward. O dva roky později se proslavila íránsko-americká Samin Nosrat a za další dva roky jako první Afroameričanka získala michelinskou hvězdu Mariya Moore-Russell. A tím seznam úspěšných šéfkuchařek nekončí. Berlínská novinářka a DJka Sophia Hoffman otevřela vlastní veganskou restauraci, která se navíc soustředí na omezování odpadu v kuchyni, a její majitelka a šéfkuchařka v jedné osobě skrze iniciativu Feminist Food Club vytváří síť žen a nebinárních osob v gastronomii.

V Česku zatím žádná podobná iniciativa nevznikla, seznam majitelek gastropodniků a šéfkuchařek ale utěšeně narůstá. Ve svém článku Petra Tajovský Pospěchová nabízí představení pěti z nich. První je spolumajitelka Bistra Karel v pražské Troji Karolína Pomahač. „Otázku, kde máme majitele, provozního nebo alespoň manžela, jsme během cesty k otevření slyšely nespočetněkrát. Už když jsem pánovi z Trojského zámku na první schůzce řekla, že bych si v domku pro zahradníka ráda otevřela kavárnu, namítl, že mám přece dítě. Chtěl, abych příště přivedla i manžela,“ popisuje počáteční zádrhele. „Gastro je bohužel pořád prostředí, kde ženu ve vedení nikdo moc neočekává a ani nechce přijmout,“ dodává.

Šéfkuchařek dřív bývalo málo a práce v profesionální kuchyni byla považována za mužskou záležitost. V posledních letech se to ale rapidně mění.
Foto: Shutterstock

Ženy v rondonu. České šéfkuchařky, které udávají trendy v jídle a vedou své vlastní podniky

Gastronomie

„Zažila jsem dřív, že když udělal fatální chybu kuchař, zametlo se to pod koberec, a když já něco jinak nakrájela, byl z toho málem vyhazov. A názory, že holka v kuchyni patří na myčku nebo na dezerty – to jsem slyšela mockrát. Mužská nadvláda je znát, ale já jsem bojovnice za ženy v gastru,“ souhlasí Miluše Makó, šéfkuchařka Green Table ve Florentinu v Praze.

V Plzni vaří ve svém vlastním bistru FRED Anna Kučerová, která sice studovala jazyky, ale našla se v gastronomii. Mladá šéfkuchařka se postupně sama vzdělává, ráda jezdí na kurzy, zároveň řadu věcí vynalézá se svým týmem. Její oblíbenou surovinou je ta, kterou má zrovna v ruce. „Je kouzlo umět vařit s tím, co máte, nebo s tím, co roste. Dnes se k vám do kuchyně dostane prakticky jakákoli surovina, na kterou si vzpomenete, my ale vycházíme primárně z české kuchyně a českých surovin. Kreativita je na tom to nejzajímavější a nejzábavnější,“ říká.

Profily dalších zajímavých šéfkuchařek a některé jejich oblíbené recepty najdete v článku na webu Heroine.cz.

Popup se zavře za 8s