konference Svět podle Heroine - přijďte se inspirovat, tříbit si názory a taky se bavit

Vaše dítě může mít poruchu. Jak v Brně vymysleli online nástroj, který pomůže vystrašeným rodičům

V poslední době se tváří posmutněle. Nic ho nebaví, nereaguje na podněty, neumí si hrát se spolužáky. Možná jen prožívá těžké období, ze kterého brzy vyroste – nebo je za tím něco víc. Rozpoznat, kdy dítě akutně potřebuje navštívit psychologa, není vůbec jednoduché. Nový online dotazník vývojářů z Brna by s tím ale mohl pomoci. Rodiče si díky němu mohou ověřit, jestli by měli chování potomka začít řešit s odborníky.

Foto: Shutterstock

Když byly synovi Petra Vaňka tři roky, začalo to vypadat, že s ním není všechno v nejlepším pořádku. Rodičům připadalo, že chlapec reaguje zvláštně a nehraje si stejně jako ostatní děti. Dostat dítě do psychologické poradny ale v dnešní době není vzhledem k obsazeným kapacitám snadný úkol – obzvlášť to platí třeba pro rodiny z menších měst a obcí. Chlapcovi nakonec diagnostikovali vývojovou dysfázii, opožděný vývoj řeči a poruchu soustředění. Předcházely tomu ale dlouhé rešerše na internetu, shánění psychologa a obrovská spousta stresu.

Vaňka napadlo, že by mu ho býval mohl ušetřit dobře zacílený screeningový dotazník. S nápadem oslovil tým psychologů a vývojářů z Masarykovy univerzity v Brně – a zrodila se platforma ePsycholog. Její páteří je právě propracovaný dotazník, na němž si rodiče mohou během několika minut vyplňování ověřit, jestli jejich dítě ve věku mezi dvěma a patnácti lety nemá pravděpodobnost diagnózy v některé z pěti testovaných oblastí – poruchy čtení a psaní, potíže v matematice, úzkosti a deprese, poruchy autistického spektra, poruchy pozornosti a hyperaktivita.

Dotazník otestoval tým na sérii výzkumných studií, do níž se zapojily zhruba tři tisíce rodičů, a před několika měsíci se mu podařilo službu konečně spustit naplno. Součástí ePsychologa jsou třeba i on-line konzultace s psycholožkou. Co dalšího služba nabízí, je k dispozici zdarma a proč by v budoucnu mohl být ePsycholog součástí výbavy škol? Přečtěte si celý článek s odpověďmi psychologa Michala Jabůrka a psychometrika Hynka Cíglera z vývojářského týmu na webu Heroine.cz.

Popup se zavře za 8s