Potvrdí vám to každý lékař i ekolog: masa jíme přespříliš a pomalu a systematicky si tak ničíme zdraví i planetu. Obejít se bez něho alespoň na čas nebo snížit jeho spotřebu je jednoznačně dobrý nápad a lednová britská výzva Veganuary (veganský leden) vypadá jako dobrý impulz ke změně. Přemýšlíte, že byste postupně chtěli maso a živočišné produkty vyřadit z jídelníčku? Nebo to zkusíte na leden a uvidíte? Přinášíme tipy, jak na to jít postupně, aby vám předsevzetí vydrželo co nejdéle. A s nimi i recepty. Veganská „boloňská“? Je skvělá!
Možná cítíte, že po svátcích plných dobrého jídla a pití potřebujete odlehčit jídelníček a ozdravit tělo. Možná jste se rozhodli pro vegetariánství či veganství z etických a ekologických důvodů. Pokud máte opravdu silnou vůli a motivaci, může pro vás tato výzva znamenat nový začátek.
Veganský leden neboli Veganuary je každoroční výzva britské neziskové organizace, během které se lidé z celého světa zříkají nejenom masa, ale také všech živočišných produktů. Letošní ročník bude už desátý, a zatímco do toho prvního v roce 2014 se zapojilo 12 800 lidí, loni jich už bylo téměř 707 000.
Z vlastní zkušenosti ale vím, že málokdo zvládne razantní
přechod k jiné stravě ze dne na den. Moje cesta k odlehčenějšímu
jídelníčku je laskavější, schůdnější a tradičnější.
Veganem či vegetariánem se nemusíte stát ze dne na den (a už vůbec ne 1. ledna). Především: vyházet zbytky neveganských potravin, které zbyly po svátcích v lednici, je v silném rozporu s dalším trendem neplýtvat potravinami. Množí si také veganské stravovaní představují jako spoustu syrové zeleniny a salátů, což v zimě není úplně nejlepší základ jídelníčku. Ti odhodlanější pak nechají ve zdravých potravinách malé jmění za zásoby různého zrní a luštěnin, se kterými si příliš nevědí rady a v poličce s potravinami pak pytlíčky posouvají čím dál tím víc dozadu. Není divu, že po pár pokusech rezignovaně mávnou rukou a vracejí se ke starým zvykům.
Rozhodně ale neříkám, že v lednu není dobrý čas na změnu jídelníčku. Jenom navrhuji jít na to postupně.
Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!