přečtěte si novou knihu Chci se ti podívat do očí

Veganská výzva: upečte si pizzu s pečenou hlívou a kapustou podle Kateřiny Jakusové

Nechme teď chvíli stranou záchranu planety a kázání o zdravé výživě. Musíme vám říct jednu zásadní věc: veganské jídlo může být neuvěřitelně zábavné a dobré. Zvlášť když vám ho naservírují osobnosti české gastroscény. Tentokrát nejde o nic menšího než o pizzu. Na prosciutto a mozzarellu zapomeňte – k tomu, aby pizza skvěle chutnala, je nepotřebujete.

Veganská pizza podle Kateřiny Jakusové funguje i rozděleně: jednotlivé komponenty si můžete dát s přílohou nebo do salátů.Foto: Nikol Štrosová

Pečená hlíva

Nová Heroine fandí rostlinné budoucnosti

Masožravost neprospívá zdraví ani přírodě. Jak změnit stravovací návyky? Příloha Sustainable aktuální Heroine vám ukáže, že to jde i bez masa a živočišných výrobků. Přečtete si o tom, proč může být veganství klíčovým krokem k záchraně planety – především ale objevíte další skvělé veganské recepty podle předních gastro osobností.

    Chci novou Heroine

    Ingredience:

    • 250 g hlívy
    • 2 menší cibule
    • 2 stroužky česneku
    • Tymián
    • Sójová omáčka
    • Sůl
    • Pepř
    • Rostlinný olej

    Postup:

    1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů.
    2. Hlívu očistíme a natrháme na menší kusy.
    3. Cibuli nakrájíme na jemné měsíčky a česnek na plátky.
    4. Smícháme vše dohromady kromě sójové omáčky.
    5. Pečeme dozlatova asi 15 minut.
    6. Hned jak vyndáme z trouby, polijeme horkou hlívu sójovou omáčkou a promícháme, aby směs získala glazuru.

    Kapusta

    Postup:

    1. Kapustu nakrájíme na jemné nudličky, nasolíme špetkou soli a promasírujeme. Kapusta povolí a ochutí se.

    Sugo

    Ingredience:

    • Plechovka kvalitních rajčat celých
    • Větší špetka sušeného oregana
    • Menší stroužek česneku
    • Sůl
    • Pepř

    Postup:

    1. Rajčata osolíme, opepříme, utřeme do nich česnek a přidáme oregano. 
    2. Rozdrtíme rukou.
    Pizza podle Kateřiny Jakusové je nejen veganská, ale především skvělá.Foto: Nikol Štrosová

    Krém ze slunečnice a bylinek 

    Ingredience:

    • Slunečnicová semínka 70 g
    • Šťáva z jednoho citronu
    • Dva stroužky česneku
    • Olivový olej
    • Kopr 10 g
    • Bazalka 10 g
    • Sůl
    • Pepř

    Postup:

    1. Slunečnicová semínka dáme namočit do 300 ml vody. Ideálně přes noc, ale alespoň na dvě hodiny.
    2. Vycedíme semínka a spolu se vším ostatním kromě oleje je dáme do mixéru.
    3. Mixujeme a dle potřeby přidáváme trochu oleje a studené vody, dokud nedosáhneme krémové hladké konzistence.

    Na oblíbené pizza těsto dáme rajčatové sugo, houby a kapustu. Po upečení ještě dochutíme dressingem. Jednotlivé komponenty se dají použít i bez pizza těsta s libovolnou přílohou, slunečnicový dressing je zase výborný do salátu.


    Kateřina Jakusová

    Foto: Nikol Štrosová

    Pracovala v karlínské pekárně a restauraci Eska. Na stáž odcestovala do dánské Kodaně, aby se učila v kuchyni tamní proslulé michelinské restaurace Noma. Působila také v pekařství Kus koláče v Praze na Vinohradech. Momentálně provozuje v Holešovicích pizzerii Slice Slice Baby Pizza Club. 


    Vyzkoušejte další skvělé veganské recepty

    Časopis Heroine

    Heroine: Předplatné webu na rok

    • Neomezený přístup ke všem textům na webu
    • Čtení bez reklam (jak na PC, tak v mobilu)
    • Nákupem podpoříte redakci Heroine
    1290
    Časopis Heroine

    Heroine: Předplatné webu na měsíc

    • Neomezený přístup ke všem textům na webu
    • Čtení bez reklam (jak na PC, tak v mobilu)
    • Nákupem podpoříte redakci Heroine
    129
    Časopis Heroine

    Heroine: Roční tištěné předplatné

    • 6 čísel za rok
    • Přes 140 stran čtení každé dva měsíce 
    • Poštovné po ČR zdarma
    699
    Popup se zavře za 8s