konference Svět podle Heroine - přijďte se inspirovat, tříbit si názory a taky se bavit

Kvíz: Nejsou to jen návaly horka a nejde jen o ženy v důchodu. Poznáte mýty a fakta o menopauze?

Možná ji právě zažíváte, možná už je dávno za vámi a možná vás čeká až za spoustu let. Menopauzou, jejíž světový den připadá na 18. října, nicméně musíme projít všechny, a v každém případě tak nikomu neuškodí se trochu „nachytřit“. Kolem tohoto období v životě ženy totiž stále panuje řada mýtů a předsudků. Co všechno o menopauze vlastně víte? Vyzkoušejte si náš menokvíz.

Menopauza se medicínsky definuje jako...
1/8
Foto: Jana Plavec

„Menopauza není známkou slabosti, ale naopak důkazem síly,“ říká kanadská gynekoložka Jen Gunter, která se na období přechodu specializuje. Společnost by podle ní na menopauzu měla nahlížet jako na evoluční zázrak už jen proto, že existují pouze dvě kategorie savců, které se vyvinuly k tomu, aby přežívaly ještě dlouho poté, co skončí jejich plodné období. Kromě lidí to jsou ještě kytovci ze skupiny ozubených, jako jsou delfíni a kosatky (tenhle zábavný fakt se nám do kvízu bohužel nevešel, a tak ho prozrazujeme rovnou).

Starší ženy byly navíc odjakživa v řadě kultur jejich páteří. Díky zkušenostem a vědomostem můžou pomáhat mladším členům a členkám rodiny nebo celého společenství. Mohou také naplnit své role babiček - to je podle Jen Gunter evolučně důležité k tomu, aby lidstvo mohlo mít více dětí. Bez menopauzy by náš život byl jednoduše nejen kratší, ale také o mnoho smutnější a méně barvitý.

Nic z toho samozřejmě neznamená, že se ženy v přechodu a po přechodu nepotýkají s celou řadou problémů a nespravedlností, o nichž bychom měli přestat mlčet. I když ve věci vynesení ageismu na smetiště dějin děláme ve společnosti pokroky, řada žen po padesátce se pořád cítí neviditelná a nepochopená. Velkou příčinou tohoto smutného jevu je fakt, že se o menopauze a klimakteriu stále neumíme bavit otevřeně, bez předsudků a příkras. Pojďme to zkusit změnit! Začněte třeba tím, že tenhle kvíz pošlete někomu, kdo toho o menopauze málo ví a bojí se zeptat. Menopauza se totiž týká nás všech.

Popup se zavře za 8s