přečtěte si novou knihu Chci se ti podívat do očí

Když je zdravý školní oběd nevábný, děti ho nejedí. Ale jde to i jinak

30. listopad 2017

Rodiče čím dál víc stojí o to, aby školní jídelny vařily zdravě. Jen je třeba si správně určit cíl. Aby se zdravé jídlo povedlo, a aby ho děti jedly.

Školní stravování by mělo být zdravější, to ale nestačí. Aby zdravé jídlo u dětí obstálo, musí i dobře vypadat a dobře chutnat. Jinak se snaha rodičů o ozdravení obědů míjí účinkem. „Cateringová firma, která k nám dováží obědy, se snaží vařit zdravě a ze zdravých potravin. Dokonce to má i v názvu. Ale jídla někdy vypadají nevábně, děti je nechtějí a musíme je hodně přemlouvat, aby alespoň ochutnaly,“ říká paní učitelka jedné soukromé mateřské školky.

To byl třeba případ pokrmu s názvem kuba s houbami: suché kroupy promíchané se žlutými zrnky kukuřice, sem tam pár hub. „Tahle jídla často zbývají, a tak si je my učitelky nosíme domů. Dospělý to sní,“ dodává paní učitelka.

Jídla nevábného vzhledu děti nechtějí, učitelky si je nosí domů.

Školy se zároveň při sestavování jídelníčku musejí vejít do omezeného rozpočtu a plnit výživové normy nařízené vyhláškou. S ohledem na tohle vše zdravé a zároveň lákavé obědy umí zatím málokterá škola. Ale jde to.

A vítězem se stává...

Některé školy vaří přímo fantasticky. Alespoň to tak vypadá z pokrmů přihlášených do soutěže O nejlepší školní oběd, kterou pořádá Společnost pro výživu. Letos proběhl osmý ročník a přihlásilo se 71 jídelen. Téma bylo ZDRAVÍ NA TALÍŘI, KTERÉ VŠEM CHUTNÁ.

Vítezný oběd ze základní školy Petrohrad v Černčicích. © František Vlček, MAFRA

Nejlepší školní oběd letos uvařili v základní a mateřské škole Petrohrad ze severočeských Černčic. Skládal se z jarní zeleninové polévky s bramborem, hovězích závitků s řapíkatým celerem a mrkví a tvarohového dezertu s lesní ovocnou směsí bez mouky.

Menu deseti finalistů soutěže je na stránkách Společnosti pro výživu. Bodovaly krémové polévky, z pečeného celeru a květáku, z pečených rajčat s červenou čočkou či s petrželkovým pestem, mrkvovými chipsy a krutony. Masité pokrmy zastupovaly různé závitky a rolky, často z krůty. Maso doplňovaly vynalézavé přílohy: jáhlový gratin s kurkumou a parmazánem, hráškový kuskus či bramborové nebo bramborovo-brokolicové pyré.

Podmínkou soutěže je, aby jídla byla z dostupných surovin a hodnotí se i proveditelnost. A co je důležité - v zadání se zdůrazňuje, že pokrmy musí být oblíbené dětskými strávníky.

Ti ostatně sedí i v porotě.

Pokud i u vás vaří takto luxusně, přihlaste vaše paní kuchařky do soutěže. Pokud ne, ukažte jim, jak to dělají jinde.

Tento text původně vyšel na EDUzín - Magazín o vzdělávání.

Popup se zavře za 8s